Taxatierapport Groningen

De gegevens over uw taxatie zijn stuk voor stuk terug te vinden in het taxatierapport. Zo vindt u hier onder andere de waarde van u woning. Deze overige gegevens kunnen belangrijk zijn voor de financiële instellingen wanneer u hen om een dienst vraagt. Een voorbeeld hiervan is de aanvraag van een hypotheek bij een bank. Ook kan het rapport een cruciale rol spelen in het kopen of de verkoop van uw woning. Prijsafspraken kunnen op deze manier makkelijker verlopen.

Wij moeten u er aan herinneren dat een taxatierapport nooit iets zegt over de bouwkundige staat van een woning. Het informeert daarentegen wel over de onderhoudsstaat van de woning. U kunt daarom hiernaast een apart onderzoek laten uitvoeren wanneer meer informatie wilt over de bouwkundige staat van de woning. Hierin zouden wij u ook kunnen adviseren.

Redenen voor een taxatierapport te Groningen

Er zijn een aantal momenten waarin u een taxateur nodig kunt hebben. Een aantal veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn:

 •         Bij het kopen of verkopen van een woning.
 •         Wanneer u bezitting heeft te verdelen.
 •         Wanneer u uw bezittingen opgeeft in uw belastingopgave.
 •         Bij het bepalen van de herbouwwaarde.
 •         Als u een beroep indient tegen een nieuwe WOZ-waarde.
 •         Bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek.

Inhoud van een taxatierapport Groningen

Op het moment dat de taxateur een schatting maakt van de waarde wordt er gekeken naar verschillen punten. Zo kijkt de taxateur naar de interne factoren waaronder onder andere naar de staat van onderhoud, de ligging en de indeling van de woning. Hiernaast neemt de taxateur ook externe factoren mee in de taxatie. Enkele externe factoren die binnen het taxatierapport zijn te vinden zijn de laatste ontwikkelingen in de woningmarkt. Als laatst zal de taxateur nog enkele gegevens uit het kadaster moeten opvragen. De onderwerpen die een taxateur het vaakst in het taxatierapport beschrijft zijn:

 •         De ligging van de woning
 •         De grootte van de woning
 •         De omgeving van de woning
 •         De aanwezige energiebesparende maatregelen.
 •         Aanwezigheid van een tuin, balkon, parkeerplaats, garage, kelder etc.
 •         Indeling binnen de woning
 •         Wat de constructie, kwaliteit en onderhoudsstaat van de gebruikte materialen is.
 •         De eventuele aanwezigheid van een tuin, balkon, parkeerplaats, garage, kelder etc.

Eisen t.a.v. het taxatierapport

Wanneer u van plan bent om een hypotheek af te sluiten in de gemeente Groningen heeft u altijd een taxatierapport nodig. De banken en financiële instellingen hebben voor de taxatierapporten bepaalde eisen opgesteld. Het taxatierapport moet aan al deze eisen voldoen om te worden goedgekeurd. Ondanks het feit dat de gestelde eisen tussen de banken en instellingen onderling kunnen verschillen zijn de kwaliteitseisen van de taxatie wel gezamenlijk opgesteld door de hypotheekverstrekkers. Deze gezamenlijk eisen zijn de volgende:

 •         De taxateur moet staan ingeschreven bij een erkend register (SCVM of VastgoedCert)
 •         Het taxatierapport moet voldoen aan de eisen van het meest recente model taxatierapport financiering woonruimte.

Registers en brancheverenigingen voor Taxateurs

SCVM en VastgoedCert zijn de twee bekendste registers in de taxatiebranche waar een taxateur zich mogelijk bij aan zou kunnen sluiten. Wanneer een taxateur is aangesloten bij een van deze registers kunt u er op vertrouwen dat deze aan de kwaliteitseisen. Het is zo dat wanneer een taxateur bij VBO staat ingeschreven deze óók staat ingeschreven bij SCVM. Daarnaast is het zo dat wanneer de desbetreffende taxateur lid is van de RVT deze ook lid is van minstens een van de twee registers.

De prijs van een taxatierapport in Groningen

De prijs van een taxatierapport ligt in Groningen meestal rond de 1,85 promille. Dit betekent dat 0,185 procent van de waarde waarop een huis getaxeerd is betaald moet worden aan de taxateur voor het taxatierapport. De taxatiewaarde bepaalt niet bij alle taxateurs in Groningen de prijs van het taxatierapport. Deze taxateurs rekenen in dit geval een vaste prijs voor het rapport dat los staat van taxatiewaarde. Het is dus voordeliger om voor een taxateur met een vaste prijs te kiezen wanneer een huis met een hoge waarde wilt laten taxeren. In dit geval dient u er rekening mee houden dat er meestal extra kosten bij komen.

Extra kosten taxatierapport

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten die in Groningen het meest voorkomen bij het opstellen van een taxatierapport:

 •         Het tarief van de taxateur(vanaf 150 euro)
 •         Gemeentelijke leges (0 tot 50 euro)
 •         Kadasterkosten (10 tot 25 euro)
 •         BTW (19%)
 •         Administratiekosten (10 tot 25 euro)

Kadasterkosten en leges worden samen verschotten genoemd.

Taxatie bouwkundige staat

Soms komt het voor dat een taxateur u het advies geeft om onderzoek te laten doen naar de bouwkundige staat van een woning. Een taxatierapport biedt hierin namelijk geen inzicht. Een taxatierapport voorziet enkel van informatie over de onderhoudsstaat van de woning. Om meer te weten te komen over de bouwkundige staat kunt u een apart onderzoek laten uitvoeren.

Het behalen van een bepaalde executiewaarde in Groningen

In sommige gevallen komt het voor dat u de hypotheek niet meer kunt aflossen. Dit heeft als gevolg dat u uw huis gedwongen zult moeten verkopen. Er zal dan een waarde voor het huis worden vastgesteld, deze waarde heet de executiewaarde. De executiewaarde is altijd lager dan de vrije verkoopwaarde. Wanneer de executiewaarde hoog is ontvangt u korting op de hypotheekrente. Hierbij is de executiewaarde ook van invloed op het bedrag dat u kunt lenen. Het is daarom van belang om een zo hoog mogelijke executiewaarde te verkrijgen. Vaak kunt u 125% van de executiewaarde lenen. Uw taxateur in Groningen kunt u laten weten welke executiewaarde u precies nodig heeft. De taxateur kan de executiewaarde dan wellicht voor u manipuleren.

 

Meer weten over Taxatierapport Groningen? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*